Sladkor, sladila in podobno
SLADKOR IN NADOMESTKE SLADKORJA UPORABLJAJTE VARČNO
Sladkarije uživajte v zmernih količinah in z užitkom
Sladkor ni prepovedan za osebe s sladkorno boleznijo. Zmerno uživanje sladkorja je sprejemljivo, enako kot za ljudi brez sladkorne bolezni.
Sladkor zagotavlja energijo, vendar vsebuje malo ali nič vitaminov, mineralov in vlaknin.
Prekomerno uživanje sladkorja povzroča povišano raven sladkorja v krvi in spodbuja pridobivanje telesne teže. Občasno uživanje majhne količine sladkarij ne škoduje zdravju.
Sladkor
Sladkor v čisti obliki (na primer v sadnih sokovih, limonadah, sladkih likerjih, sladkor v čaju/kavi) zelo hitro in močno poviša raven sladkorja v krvi. Sladkor v »pakirani« obliki (kot je v pecivu) povzroča počasnejše naraščanje sladkorja v krvi, zato ga je bolj zaželeno uživati kot sladkor v čisti obliki.
Rjavi sladkor, med, javorjev sirup, agavin sirup, rižev sirup, sladkor in sirup iz kokosovih cvetov niso bolj zdrave različice običajnega sladkorja.
Namesto običajnega sladkorja lahko uporabimo tudi različne nadomestke, kot so
nadomestki sladkorja
sladila
Nadomestki sladkorja
Sem sodijo fruktoza, sorbitol, ksilitol, manitol, maltitol in izomalt. Te snovi vsebujejo ogljikove hidrate in zato vplivajo na raven sladkorja v krvi. Večje količine imajo odvajalni učinek.
Izjema je nadomestek eritriol, ki nima energetske vrednosti in ne vpliva na raven krvnega sladkorja.
Sladila
Ta vključujejo acesulfam K, aspartam, ciklamat, saharin, sukralozo, taumatin, steviol glikozide, neohesperidin DC, neotam, sol aspartama-acesulfama, advantam. Te snovi so brez kalorij in ne vplivajo na raven sladkorja v krvi. Sladila so primerna za sladkanje hrane in pijače. V prehranski industriji jih uporabljajo kot sladila za izdelke brez sladkorja (kot je na primer »lahka« limonada).
Nadomestki sladkorja (razen eritriola) nimajo prednosti pred navadnim sladkorjem. Sladila in eritritol sicer ne vplivajo na raven sladkorja v krvi, vendar je previdna uporaba kljub temu priporočljiva.
Zmanjšanje uživanja sladke hrane in pijač poveča občutljivost za zaznavanje sladkega okusa. To samodejno zmanjša uživanje sladke hrane in pijače, kar je koristno za zdravje.
Posebna hrana za osebe s sladkorno boleznijo ni priporočljiva. Ti izdelki so pogosto dražji in bogatejši z maščobami kot običajni izdelki in/ali vsebujejo nadomestke sladkorja.
Sladkarije uživajte v zmernih količinah in z užitkom.
Sladkor in nadomestke sladkorja uporabljajte varčno.