Prehranske vlaknine

ZDRAVO ZA ČREVESNO FLORO, KRVNI SLADKOR IN HOLESTEROL

Saturatorji s pozitivnimi učinki

 

Prehranske vlaknine so rastlinske sestavine, ki jih ni mogoče prebaviti, vendar jih bakterije v našem črevesju potrebujejo, da ostanejo zdrave. Prehranske vlaknine ne zagotavljajo kalorij in ne zvišujejo ravni sladkorja v krvi. Podaljšujejo občutek sitosti in upočasnjujejo dvigovanje ravni sladkorja v krvi. Na dan je treba zaužiti približno 30–40 g vlaknin.

Sadje, solate, zelenjava, stročnice, oreščki, polnozrnati izdelki, kot so polnozrnati kruh, testenine, riž, žitni kosmiči in moka, sodijo v prehrano, bogato z vlakninami. Živila z nizko vsebnostjo vlaknin vključujejo bagete, zvitke, toast, pecivo, torte in sladkarije. Ta skoraj ne nasitijo in tudi zelo hitro dvignejo raven sladkorja v krvi.

Na srečo je uvajanje diete z visoko vsebnostjo vlaknin zelo preprosto –v svojo dnevno prehrano vključite več živil z visoko vsebnostjo vlaknin. Morda boste ugotovili, da imajo nekatera vaša najljubša živila vseeno višjo vsebnost vlaknin, zato jih boste z veseljem pojedli več.

Druga prednost prehrane z veliko vsebnostjo vlaknin je pozitiven vpliv na raven holesterola in podpiranje prebave. Vendar pa morate paziti, da pijete dovolj tekočine (vsaj 2 litra), da prehranske vlaknine dovolj nabreknejo in razvijejo zdrav učinek.

 

Kaj lahko prehranske vlaknine prispevajo k mojemu zdravju?

Prehranske vlaknine ...

  • spodbujajo proizvodnjo sline

  • spodbujajo prebavo

  • dajejo občutek sitosti

  • vežejo toksine

  • vzdržujejo črevesno floro

  • znižujejo raven sladkorja v krvi

  • znižujejo raven holesterola

 

Počasi povečujte količino vlaknin v prehrani

Telo počasi navadite na več vlaknin v hrani, prehitra sprememba lahko povzroči napenjanje. Cilj je z užitkom izbrati pravo količino in sestavo hrane, da bi izboljšali svoje počutje in dobro uredili raven sladkorja v krvi.

 

V vsakdanjem življenju lahko že ob zajtrku dobite dober delež vlaknin, na primer s polnozrnatim kruhom, svežo zelenjavo ali polnozrnatimi ovsenimi kosmiči s semeni in sadjem. Zelo primeren je tudi musli z žitnimi kosmiči, lanenimi semeni in jabolkom.

Za kosilo lahko običajne rezance zamenjate s polnozrnatimi testeninami in tako brez dodatnega napora občutno povečate količino prehranskih vlaknin. Povečajte vsebnost zelenjave v omaki in ne uživajte le v okusnem kosilu, temveč tudi v dolgoročnem pozitivnem vplivu na svoje zdravje.

Dober delež vlaknin imajo tudi maline, robide ali mandlji, zato so idealni prigrizek med obroki.

Dan zaključite z okusno večerjo z brokolijem, grahom, solato iz surovega korenja in polnozrnatim rižem.

 

Poiščite svoja najljubša živila z visoko vsebnostjo vlaknin ter preprosto združite zdravje in užitek.