Ogljikovi hidrati

ENOTA KRUHA BE (= 12 GRAMOV OGLJIKOVIH HIDRATOV) ALI ENOTA OGLJIKOVIH HIDRATOV KE (= 10 GRAMOV OGLJIKOVIH HIDRATOV)

Pomembni vir energije za telo

 

Ogljikovi hidrati so najpomembnejši vir energije za telo. 1 gram ogljikovih hidratov zagotavlja 4,1 kcal. Vsaj45–60 % celotne dnevne energije naj bi zaužili v obliki ogljikovih hidratov. V nasprotju z maščobami in beljakovinami ogljikovi hidrati (razen prehranskih vlaknin) zvišujejo raven sladkorja v krvi. Pri prebavi ogljikovih hidratov nastane sladkor (glukoza), ki prehaja v kri in je odgovoren za dvig sladkorja v krvi.

Osebe, ki se zdravijo z inzulinom, morajo zato zagotoviti, da je količina zaužitih ogljikovih hidratov v ravnovesju z odmerkom inzulina, da bi se izognili hiperglikemiji in hipoglikemiji. Ogljikovi hidrati so na primer v Avstriji in v Nemčiji izračunani v krušnih enotah, angl. bread units (1 krušna enota = 12 gramov ogljikovih hidratov) ali v enotah ogljikovih hidratov (1 enota OH = 10 gramov ogljikovih hidratov).

Štetje ogljikovih hidratov pa postaja čedalje bolj priljubljeno tudi v drugih državah. Osebe s sladkorno boleznijo naj raje uživajo živila, ki počasi dvigujejo raven glukoze v krvi – za to je vodilo glikemični indeks. Ta se uporablja za ocenjevanje učinka živil, ki vsebujejo ogljikove hidrate, na povečanje krvnega sladkorja. Hitrost dvigovanja sladkorja v krvi je različna glede na sestavo hrane in način priprave obrokov. Tako na primer, hrana z malo vlakninami in močno predelana hrana povzroči hiter dvig krvnega sladkorja, medtem ko nepredelana hrana in hrana z veliko vlakninami povzroči počasnejši dvig.
 
Hrana z visokim glikemičnim indeksom (75–100 %): tablete glukoze, med, brezalkoholne pijače, sadni sokovi, beli kruh, škrobna moka, koruzni kosmiči. Živila s srednjim glikemičnim indeksom (50–75 %): krompir, riž, rezanci, mešani kruh, musli. Živila z nizkim glikemičnim indeksom (30–50 %): polnozrnati izdelki, zelenjava, sadje, stročnice, mlečni izdelki.

 

Glikemični indeks (GI)

Merjenje učinkovitosti hrane, bogate z ogljikovimi hidrati, na krvni sladkor;
Referenčna vrednost: glukoza = 100 %
 
GI 

75-100%na primer glukoza, med, brezalkoholne pijače, sadni sokovi, beli kruh, škrobna moka, koruzni kosmiči
50-75%na primer krompir, riž, rezanci, mešani kruh, musli
30-50%na primer polnozrnati izdelki, zelenjava, sadje, stročnice, mlečni izdelki


Izračun živil

Katera živila so izračunana v enotah kruha/enotah ogljikovih hidratov?

  • Žita in žitni izdelki (kruh, pecivo, žitni kosmiči, moka, ...)

  • Priloge, na primer riž, krompir, cmoki ...

  • Sadje, izdelki iz sadja

  • Sadni in zelenjavni sokovi

  • Tekoči mlečni izdelki, na primer mleko, jogurt, ....

  • Sladka koruza

  • Sladkor v skriti obliki

  • Nadomestki sladkorja (ni priporočljivo!)

  • Sladkarije, ki so po oznaki posebej namenjene sladkornim bolnikom – glejte nalepko (Opomba: Te sladkarije imajo običajno visoko energijsko vrednost in vsebnost maščob!)

  • Zelenjava


Ni treba računati

  • Zelenjava in solate

  • Maslo, margarina, olja (uporabljajte le majhne količine)

  • Gobe

  • Oreščki

  • Ribe

  • Meso, klobase (Pozor: Bodite pozorni na skrito vsebnost sladkorja in maščobe.)

  • Sir

  • Jajca

  • Umetna sladila