Ogljikovi hidrati
ENOTA KRUHA BE (= 12 GRAMOV OGLJIKOVIH HIDRATOV) ALI ENOTA OGLJIKOVIH HIDRATOV KE (= 10 GRAMOV OGLJIKOVIH HIDRATOV)
Pomembni vir energije za telo
Ogljikovi hidrati so najpomembnejši vir energije za telo. 1 gram ogljikovih hidratov zagotavlja 4,1 kcal. Vsaj45–60 % celotne dnevne energije naj bi zaužili v obliki ogljikovih hidratov. V nasprotju z maščobami in beljakovinami ogljikovi hidrati (razen prehranskih vlaknin) zvišujejo raven sladkorja v krvi. Pri prebavi ogljikovih hidratov nastane sladkor (glukoza), ki prehaja v kri in je odgovoren za dvig sladkorja v krvi.
Osebe, ki se zdravijo z inzulinom, morajo zato zagotoviti, da je količina zaužitih ogljikovih hidratov v ravnovesju z odmerkom inzulina, da bi se izognili hiperglikemiji in hipoglikemiji. Ogljikovi hidrati so na primer v Avstriji in v Nemčiji izračunani v krušnih enotah, angl. bread units (1 krušna enota = 12 gramov ogljikovih hidratov) ali v enotah ogljikovih hidratov (1 enota OH = 10 gramov ogljikovih hidratov).
Štetje ogljikovih hidratov pa postaja čedalje bolj priljubljeno tudi v drugih državah. Osebe s sladkorno boleznijo naj raje uživajo živila, ki počasi dvigujejo raven glukoze v krvi – za to je vodilo glikemični indeks. Ta se uporablja za ocenjevanje učinka živil, ki vsebujejo ogljikove hidrate, na povečanje krvnega sladkorja. Hitrost dvigovanja sladkorja v krvi je različna glede na sestavo hrane in način priprave obrokov. Tako na primer, hrana z malo vlakninami in močno predelana hrana povzroči hiter dvig krvnega sladkorja, medtem ko nepredelana hrana in hrana z veliko vlakninami povzroči počasnejši dvig.
Hrana z visokim glikemičnim indeksom (75–100 %): tablete glukoze, med, brezalkoholne pijače, sadni sokovi, beli kruh, škrobna moka, koruzni kosmiči. Živila s srednjim glikemičnim indeksom (50–75 %): krompir, riž, rezanci, mešani kruh, musli. Živila z nizkim glikemičnim indeksom (30–50 %): polnozrnati izdelki, zelenjava, sadje, stročnice, mlečni izdelki.
Glikemični indeks (GI)
Merjenje učinkovitosti hrane, bogate z ogljikovimi hidrati, na krvni sladkor;
Referenčna vrednost: glukoza = 100 %
GI
75-100% | na primer glukoza, med, brezalkoholne pijače, sadni sokovi, beli kruh, škrobna moka, koruzni kosmiči |
50-75% | na primer krompir, riž, rezanci, mešani kruh, musli |
30-50% | na primer polnozrnati izdelki, zelenjava, sadje, stročnice, mlečni izdelki |
Izračun živil
Katera živila so izračunana v enotah kruha/enotah ogljikovih hidratov?
Žita in žitni izdelki (kruh, pecivo, žitni kosmiči, moka, ...)
Priloge, na primer riž, krompir, cmoki ...
Sadje, izdelki iz sadja
Sadni in zelenjavni sokovi
Tekoči mlečni izdelki, na primer mleko, jogurt, ....
Sladka koruza
Sladkor v skriti obliki
Nadomestki sladkorja (ni priporočljivo!)
Sladkarije, ki so po oznaki posebej namenjene sladkornim bolnikom – glejte nalepko (Opomba: Te sladkarije imajo običajno visoko energijsko vrednost in vsebnost maščob!)
Zelenjava
Ni treba računati
Zelenjava in solate
Maslo, margarina, olja (uporabljajte le majhne količine)
Gobe
Oreščki
Ribe
Meso, klobase (Pozor: Bodite pozorni na skrito vsebnost sladkorja in maščobe.)
Sir
Jajca
Umetna sladila