Beljakovine

NUJNO POTREBEN GRADBENI MATERIAL V TELESU

Prevelika količina beljakovin lahko obremeni ledvice in spodbudi protin.

 

Beljakovine so gradbeni material človeškega telesa – vsake posamezne telesne celice – in se v telesu uporabljajo za gradnjo in obnovo celic ter za mišice. Poleg glavne funkcije gradbenega materiala imajo beljakovine še manjšo vlogo pri zagotavljanju energije.

Beljakovine morajo biti na dnevnem meniju. 1 gram beljakovin zagotavlja 4,1 kcal. Beljakovine sicer ne zvišujejo ravni sladkorja v krvi, vendar prevelika količina beljakovin oskrbuje telo s skritimi maščobami, spodbuja razvoj protina in lahko obremenjujejo ledvice. Celo osebe s sladkorno boleznijo ne bi smele zaužiti več kot 10–20 % energije v obliki beljakovin.

 

Viri živalskih beljakovin

  • Meso

  • Klobase

  • Ribe

  • Jajca

  • Mleko in mlečni izdelki (jogurt, skuta, sir, pinjenec, kislo mleko itd.)        

Viri rastlinskih beljakovin

  • Stročnice (fižol, leča, grah, čičerika, soja itd.)

  • Žita

  • Krompir

  • Oreški in semena

 

Izbira in kombinacija različnih virov beljakovin - rastlinskih in živalskih - zagotavljata raznolikost in dobro oskrbo z beljakovinami.

 

Priporočila:

  • Načrtujte vegetarijanske dni v tedenskem načrtu jedilnika

  • Večkrat na teden uživajte stročnice

  • Redno uživajte (polnozrnata) žita, krompir, oreščke in semena

  • Vsakodnevno uživajte mleko in mlečne izdelke
    Pozor: Izogibajte se mlečnim izdelkom z dodanim sladkorjem (na primer sadnemu jogurtu).

  • Zaužijte do 3 jajca na teden

  • Pojejte največ 3 porcije mesa na teden (1 porcija mesa ali ribe je enaka kosu v velikosti prsta na dlani).

  • Zaužijte 1 do 2 porciji rib na teden, izmenično puste in mastne ribe (mastne ribe, na primer losos, slanik, skuša, golob, vsebujejo zdravju koristne maščobne kisline omega 3).

  • Klobase uživajte le občasno in zmerno