Beljakovine
NUJNO POTREBEN GRADBENI MATERIAL V TELESU
Prevelika količina beljakovin lahko obremeni ledvice in spodbudi protin.
Beljakovine so gradbeni material človeškega telesa – vsake posamezne telesne celice – in se v telesu uporabljajo za gradnjo in obnovo celic ter za mišice. Poleg glavne funkcije gradbenega materiala imajo beljakovine še manjšo vlogo pri zagotavljanju energije.
Beljakovine morajo biti na dnevnem meniju. 1 gram beljakovin zagotavlja 4,1 kcal. Beljakovine sicer ne zvišujejo ravni sladkorja v krvi, vendar prevelika količina beljakovin oskrbuje telo s skritimi maščobami, spodbuja razvoj protina in lahko obremenjujejo ledvice. Celo osebe s sladkorno boleznijo ne bi smele zaužiti več kot 10–20 % energije v obliki beljakovin.
Viri živalskih beljakovin
Meso
Klobase
Ribe
Jajca
Mleko in mlečni izdelki (jogurt, skuta, sir, pinjenec, kislo mleko itd.)
Viri rastlinskih beljakovin
Stročnice (fižol, leča, grah, čičerika, soja itd.)
Žita
Krompir
Oreški in semena
Izbira in kombinacija različnih virov beljakovin - rastlinskih in živalskih - zagotavljata raznolikost in dobro oskrbo z beljakovinami.
Priporočila:
Načrtujte vegetarijanske dni v tedenskem načrtu jedilnika
Večkrat na teden uživajte stročnice
Redno uživajte (polnozrnata) žita, krompir, oreščke in semena
Vsakodnevno uživajte mleko in mlečne izdelke
Pozor: Izogibajte se mlečnim izdelkom z dodanim sladkorjem (na primer sadnemu jogurtu).Zaužijte do 3 jajca na teden
Pojejte največ 3 porcije mesa na teden (1 porcija mesa ali ribe je enaka kosu v velikosti prsta na dlani).
Zaužijte 1 do 2 porciji rib na teden, izmenično puste in mastne ribe (mastne ribe, na primer losos, slanik, skuša, golob, vsebujejo zdravju koristne maščobne kisline omega 3).
Klobase uživajte le občasno in zmerno