Inzulin

Telo za presnovo potrebuje hormon inzulin. Iz krvi prenaša glukozo v celice, kjer jo potrebuje za proizvodnjo energije. Ogljikovi hidrati iz hrane se v črevesju razgradijo, med drugim v glukozo. Molekule glukoze vstopijo v kri in se od tam porazdelijo v celice vseh delov telesa. Inzulin odpira celice za molekule sladkorja.

 

Če ste oseba s sladkorno boleznijo, ki potrebuje injekcije inzulina, to pomeni, da vaše telo ne more samo proizvesti dovolj inzulina. Če mu primanjkuje inzulina, se bo raven glukoze v krvi hitro povečala in lahko povzroči ketoacidozo ali celo ketoacidozno komo. Kljub temu imajo lahko osebe s sladkorno boleznijo zaradi individualno prilagojene inzulinske terapije večinoma neomejeno, aktivno in zdravo življenje. 

 

Samoodgovoren specialist

Od inzulina odvisni sladkorni bolniki morajo natančno poznati delovanje uporabljenih inzulinov. Vendar samo to ni dovolj. Razumeti morajo tudi, kako delovanje inzulinov, prehrana in telesna dejavnost delujejo skupaj, da bi vedno zagotovili zahtevano raven inzulina v krvi. Da bi lahko samoodgovoren specialist lahko imel skoraj takšno življenje kot zdrav posameznik, potrebuje intenzivno izobraževanje. To je pomembno tako za sladkorne bolnike tipa 1 in tipa 2. Različno delovanje inzulina omogoča doseči veliko prilagodljivost, ki vključuje tudi visoko stopnjo telesne dejavnosti.   

Prilagoditev odmerjanja inzulina v vsakdanjem življenju

Če se vnos hrane ali telesna dejavnost zelo razlikuje od običajnih vsakodnevnih življenjskih situacij, morate odmerek inzulina ustrezno prilagoditi. Svoje ukrepe lahko nadzorujete s pogostejšim merjenjem glukoze v krvi. Če vaša raven glukoze v krvi ostane povišana v daljšem obdobju, morate odmerek inzulina prilagoditi v skladu z navodili svojega zdravnika.

Proizvodnja inzulina

Inzulin sta prva odkrila v trebušni slinavki in raziskala kanadska znanstvenika dr. Rederick G. Banting in Charles H. Best leta 1921. Do osemdestih let prejšnjega stoletja so inzulin pridobivali iz prašičje in goveje trebušne slinavke. Danes pa skoraj vsi sladkorni bolniki uporabljajo biosintetični humani inzulin, proizveden s tehnologijo rekombinantne DNK. Mikroorganizmi, kot so kvasovke, so programirani za proizvodnjo inzulina, ki je enak kot človeški inzulin.

Vrste inzulina

Obstajata 2 glavni vrsti inzulina: navaden inzulin in inzulinski analogi. Znotraj obeh skupin ločimo kratko, srednje in dolgo delujoče inzuline ter mešanice inzulinov. Razlikujejo se glede na čas začetka delovanja inzulina, čas največjega delovanja in trajanje delovanja inzulina. Razlog za to je, da se nekoliko razlikujejo v strukturi in zato absorpcija maščobnega tkiva v kri traja različno dolgo. Izbira inzulina je odvisna od načina življenja sladkornega bolnika in njegovih potreb. Odločitev o izbiri ustreznega inzulina skupaj sprejmeta zdravnik in dobro izobraženi sladkorni bolnik.

 

Več informacij:
Vrste inzulinskega zdravljenja
Tehnika vbrizgavanja inzulina

 

Koncentracija inzulina

V večini držav je na voljo samo inzulin U100 (1 ml tekočine vsebuje 100 enot inzulina). Ko potujete, morate vedeti, da je v drugih državah morda na voljo inzulin z drugačno koncentracijo (U40).

Pazite, da uporabite pravilno koncentracijo inzulina, da se izognete premajhnemu ali prevelikemu odmerku!

 

 

Kratko delujoči inzulin

Analogni inzulin

Učinek kratkodelujočega inzulina se začne takoj po vbrizganju (10 minut po vbrizganju). Največji učinek se razvije po 60 (30–90) minutah. Skupno bo delovanje trajalo dve do tri ure. Za več informacij o spektru učinka si oglejte na grafu.

Zaradi hitrega začetka delovanja novih kratko delujočih (analognih) inzulinov ni treba čakati med vbrizganjem inzulina in obrokom, če je izvid glukoze v krvi v redu. Analogne inzuline lahko vbrizgate pred, med ali takoj po obroku, kar zagotavlja visoko stopnjo prilagodljivosti.

 

    Inzulin s podaljšanim delovanjem

    Dolgo delujoči inzulin pokriva stalno osnovno potrebo telesa po inzulinu in se zato imenuje tudi bazalni inzulin (inzulin na tešče).

    Glavne skupine dolgo delujočih inzulinov so:

    1. NPH-inzulin (mogoče vbrizganje z inzulinskim peresnikom)
    2. Cink-inzulin (ni mogoče vbrizganje z inzulinskim peresnikom)
    3. Analogni inzulini s podaljšanim delovanjem: glargin, detemir, glulisin (lahko se vbrizga z inzulinskim peresnikom)

     

      Inzulini s podaljšanim delovanjem

      NPH pomeni nevtralni protamin Hagedorn (znan tudi kot inzulin izofan). Sprošča se počasi in zagotavlja srednje dolg učinek. Inzulin je vezan na nosilec NPH, kar povzroči zamudo pri absorpciji v kri. Glede na odmerek je zakasnitev absorpcije lahko različna. Učinek običajno traja 12 (8–16) ur. Največji učinek se razvije po 4 do 6 urah.

      Cink-inzulini

      Glede na stopnjo kristalizacije inzulina zagotavljajo srednje dolgo (12–16 ur) do dolgo (24-46 ur) trajanje učinka.

      Analogni inzulini s podaljšanim delovanjem

      Med novejšimi analognimi inzulini so analogi s podaljšanim delovanjem, kot so glargin, detemir ali glulisin. Njihov učinek je daljši (povprečno 24 ur) kot pri inzulinu NPH, delujejo bolj konstantno in zato zmanjšajo tveganje za hipoglikemijo.

       

      Mešani inzulin

      Normalni in inzulini NPH s podaljšanim delovanjem se lahko mešajo. Nastale NPH inzulinske mešanice se lahko prilagodijo individualnim potrebam sladkornega bolnika. Farmakodinamika obeh komponent bo ostala nespremenjena.

      NPH-inzulinske mešanice so na voljo v različno določenih razmerjih tudi v pripravljenih inzulinskih peresnikih.

      Mešani analogi so pripravljene mešanice kratko delujočega analoga inzulina in analoga s podaljšanim delovanjem.

        Kratko delujoči del pokriva potrebo po inzulinu med obrokom, dolgo delujoči pa poskrbi za bazalne potrebe po inzulinu. Analogne mešanice se lahko vbrizgavajo neposredno ob obroku, tako da se zmanjša tveganje za hipoglikemijo. Tudi raven glukoze v krvi po obroku je boljša v primerjavi z injekcijami mešanih inzulinov, ki vsebujejo običajni inzulin.

         

        Več informacij: 
        Peroralni antidiabetiki
        Vrste inzulinskega zdravljenja
        Tehnika vbrizgavanja